Català - Castellà - Anglès - Francès
Pase de Fotografies de Toloriu
boto per anar al inici
boto per anar a la seccio de situacio
TOLORIU, A ON LES BRUIXES HI FAN EL NIU
Botó per anar a la secció d'història
Botó per anar a la secció de Mapa
boto destacats
Botó per anar a la secció de Llocs d'interès
Botó per anar a la secció de Festes
Botó per anar a la secció de rutes
Botó per anar a la secció Entorn Natural
Botó per anar a la secció de Fotos
Botó per anar a la secció Serveis
Botó per anar als enllassos
  Comare - Bonis homines de ToloriuFustaires del Baridà - Muntanya en moviment - Curiositats de la natura
  Miquel Mas Cavalls ceretans origen dels mustangs - Asteques i Motecuhzoma - LLIBRES SOBRE TOLORIU - El temple i Toloriu

 

 

Núria Pradas - La Serpent de Plomes - Il·lustracions de Tha.
Col·lecció El Vaixell de Vapor - Cruïlla. Barcelona, 2003.
Novel·la recomanada a partir de 10 anys.

Sinopsis:Novel·la que encara que no segueix la història real del país i influenciada per l'historia oficial de Castella es desenvolupa a principis del segle XVI, on el baró Joan Grau de Toloriu s’uneix a Ferran Cortés (a la novel·la Hernan) per anar a la conquesta dels dominis de Moctezuma II. Després d’una sagnant i violenta lluita a la ciutat de Tenochtilán, la princesa Xipahuatzin (a la novel·la Txipaguazin) seguirà el baró fins a la Cerdanya, on viurà els seus darrers dies immersa en la memòria de la desfeta del seu poble.

Llibre entretingut, fàcil de llegir, recomanat a tothom que vingui a somniar amb l'historia de la princesa filla d'un emperador, que va venir a Catalunya a viure per sempre més.


 

Laszlo Passuth - El dios de la lluvia llora sobre México.
Novel·la recomanada a partir de 13 anys.

Sinopsis:Novel·la escrita pel novel·lista hongarès Laszlo Passuth on relata la conquesta de Mèxic per Ferran Cortès (a la novel·la Hernan) que segueix la histografia oficial amb massa rigor, destacant la personalitat de Montecuhzoma (Montezuma a la novel·la). Aquesta magnífica novel·la narra amb realisme i molts detalls els fets històrics però amb un llenguatge senzill que la fa molt atractiva per tothom. Si voleu més detalls podeu llegir l'article de Núria A. Quintero.

 

José Mª Armengou Marsans - Extrañas historias de un periodista.
Històries recomanades a tothom.

Sinopsis: José María Armengou Marsans, periodista titulat per l' Escola Oficial de Periodisme de Barcelona i Madrid, en 1956. Entre els seus articles recollits en aquest llibre trobem explicacions sobre les psicofonies que va gravar en la visita a Toloriu i els esdeveniments envers la tomba de la princesa asteca Maria (el nom després de ser batejada) Motecuhzoma, deixant obert el misteri del tresor i la seva recerca en els últims anys.

 

Rosalía Pantebre Trasfí - Vima i el Querforadat
Estudi recomendat a tothom.

Sinopsis: Interessant estudi sobre les contrades que envolten la casa Vima, i els habitants de la zona en un intent de desmantellar la història de la princesa asteca de Toloriu. La documentació i comentaris, malgrat la intenció de l'autora, dóna més força a la veritable història de la princesa Xipahuatzin.

llibre 4

Joan Obiols i Puigpinós - Nits de taverna. Escenes de la muntanya. El Pirineu i la poesia de la història.
Editorial Garniset edicions Tremp
Estudi recomendat a tothom.

Sinopsis: Interessant estudi sobre les contrades que envolten la casa Vima, i els habitants de la zona en un intent de desmantellar la història de la princesa asteca de Toloriu. La documentació i comentaris, malgrat la intenció de l'autora, dóna més força a la veritable història de la princesa Xipahuatzin.

llibre

Hugues Lafontaine - La princesse de Sant Julia.
Editorial Chemins de traverse
Històries recomanades a tothom.

Sinopsis: A la Seu d’Urgell, Marietta, encara una nena, somia amb. una llegenda on la Princesa Xipaguazin Moctezuma, filla de l’emperador dels Asteques es casa amb el baró de Toloriu i va a viure al poble del baró amb les joies i tresors de la seva dot, que es porta a la tomba i que mai s’ha trobat. Ja joveneta somiava amb Roberto que treballa a la fleca del costat. En 1936 la guerra civil esclata a les Espanyes i la Seu d’Urgell és dirigida per un comitè revolucionari entre els qui és Roberto. El pare de Marietta refusa lliurar la seva botiga i el seu treball a la cooperativa. La família pren el camí de l’exili. Llavors pateixen la dura existència dels refugiats instal·lats a Sant Julià a Andorra i vivint les dos guerres, la civil i la mundial. Roberto acaba també refugiat a Sant Julià i Marietta li perdonarà. Finalment Marietta retorna al seu poble de naixement Toloriu. Una gran història d’amor, amb un fons d’història i de llegendes, al cor dels Pirineus.

 

F. Xavier Ambròs i Huguet - El secret del Cadí
Editorial Barcanova
Novel·la recomanada a tothom

Sinopsis: En Marc viatja a Mèxic amb els seus pares. Allà coneixerà la Marina i en Diego, que li faran descobrir la cultura indígena i la importància de mantenir el patrimoni cultural. El viatge es veurà enterbolit per l’aparició d’un escrit incomprensible amb un dibuix enigmàtic. En Marc demanarà ajuda al seu cosí Pau, que és de vacances a la Cerdanya i que es veurà invo­lucrat en les accions d’uns personatges estranys. Un misteri que va des de Mèxic fins a les terres de la serra del Cadí.


 

Cesar Augusto Torras
Pirineu Català - Cerdanya
Guia recomendada a tothom

Sinopsis: Quan el 1924 es va publicar aquest volum IX de les guies itineraris del Pirineu Català, corresponent a la Cerdanya de Cèsar August Torras, ho fou a títol pòstum ja que l'autor feia uns mesos que havia mort, i foren "les mans pietoses" dels seus fills que l'acabaren. César August Torras fou un dels nostres més grans pirineistes, que a més va saber proporcionar-nos les guies imprescindibles per descobrir el Pirineu i d'altres indrets relacionats amb aquest nervi muntanyós que ens ha fet d'eix i també de frontera i que forma part de la nostra història cultural, política, social i patrimonial.

RUFACA - La revista de la Cerdanya - (1977-1994)

Revista recomanada a tothom

Sinopsis: Rufaca era una revista de publicació mensual de la comarca de La Cerdanya. Va néixer el 1977 a Puigcerdà. La seva última publicació va ser el mes de desembre de 1994. Al llarg dels gairebé vint anys de la seva existència la van dirigir directors diferents i hi van col•laborar una enorme quantitat de persones de diferents pobles de La Cerdanya. Els seus fundadors són Jean-Paul Poirier que n'és el principal il·lustrador, Ramón Solà, Josep Peitx i Emili Guirao, amb la col·laboració del periodista i polític Antonio Robles. En els diferents números podreu trobar articles molt interessants sobre les contrades del Baridà. Podeu trobar més informació aquí.


Querol - Revista cultural de Cerdanya - Revista recomanada a tothom

Sinopsis: Querol revista cultural que ha aparegut recentment que edita, en format electrònic, el Grup de Recerca de la Cerdanya. Es tracta d'una nova revista en format electrònic i amb caràcter bimensual que té un contingut cultural, d'ampli espectre, que parla de moltes coses relacionades amb la Cerdanya i el Pirineu. En el contingut ampli podeu trobar-hi articles d'opinió, de música, de cinema, de llibres o de patrimoni, per posar uns quants exemples.
Podeu trobar més informació a grup de recerca de la Cerdanya


Dins de les tres bessones, dedicat a l'ANY DEL LLIBRE I LA LECTURA de l'any 2005 i amb motiu de l'Any del Llibre i la Lectura, nois i noies van demanar als seus avis i a la gent gran del lloc on viuen que els expliquin contes, rondalles i llegendes.
Entre tots volen fer un recull de cultures i tradicions d'arreu.

Hi figura el següent conte que parla de la princesa de Toloriu.

HISTORIA DE LA PRINCESA ASTECA DELS PIRINEUS
Anna Pescador i Martí - 9 anys

Aquest estiu en una de les excursions que he fet amb els pares per la Cerdanya vam arribar fins a Toloriu. El camí fins arribar va ser molt bonic, ple d'arbres i flors.
Un cop arribats a dalt, amb una vista magnífica vam anar a beure una mica d'aigua perquè feia molta calor i de seguida vam passejar pel poble.
El primer que ens va cridar l'atenció va ser una casa amb un escut molt bonic, però diferent als que sol haver gravats a la porta de les cases de la zona.

Potser perquè aquella sorpresa ens va fer posar una cara divertida, potser perquè tenien ganes de xerrar amb nosaltres, el cert és que de seguida ens va parlar una velleta que hi havia asseguda a la porta del costat.

-Us agrada aquest escut? - ens va preguntar amb un somriure dibuixat, -Doncs si teniu temps us explicaré la història d'una princesa asteca que va traspassar el mar i va venir a viure a la Cerdanya.

Ara fa ja molt de temps, més de 500 anys, uns homes van fer-se a la mar tot cercant unes terres molt riques i plenes d'or. Van marxar cap a Amèrica i van arribar a un país que més tard s'anomenà Mèxic. Entre ells hi havia un noi anomenat Joan que vivia en aquest poble i que era el fill petit del baró de Toloriu. Inquiet i aventurer no era gaire d'estar tancat entre muntanyes i va demanar al seu pare poder marxar amb aquell vaixell amb la intenció de descobrir noves terres i fer-se ric.

El seu pare va acceptar, ja que en aquell moment la seva baronia anava decaient i en Joan, que llavors contava poc més de 16 anys, va marxar. Després d'una llarga travessia, va arribar a la platja d'una de les terres més meravelloses que havia vist mai: palmeres gegants, unes aigües blaves increïbles i uns ocells d'uns colors vermells, blaus, verds que mai s'hauria pogut imaginar des del seu balcó dels Pirineus.

Allí va conèixer el rei dels asteques, en Moctezuma que era molt ric i tenia molts fills. En Joan es va enamorar perdudament de la seva filla que era una princesa asteca, que es deia Txipaguazin i es varen casar i al cap d'un temps varen tornar cap a Catalunya. Un cop de nou als Pirineus i a casa seva, a Toloriu, el noble català va decidir canviar el nom de la seva dona i es va passar a dir Maria, nom amb el qual va ser coneguda la princesa durant la seva vida a Toloriu on va viure en una casa que es troba al camí que va de Toloriu al Quer Foradat i Beixec. Aquesta casa és coneguda com a Bima, paraula que en la llengua dels asteques vol dir "senyora" i allí van viure feliços fins al final dels seus dies.

Però aquí no s'acaba la història: aquella princesa, en tornar del regne asteca cap a Catalunya, va rebre del seu pare el Rei Moctezuma com a dot de casament, un fabulós tresor, que segons expliquen van amagar en algun lloc de la casa de Bima; poc abans de morir la princesa l'haurien canviat de lloc a la llar o en algun indret de les rodalies.

Bé, fins aquí hi ha molts que han provat trobar el tresor i més d'un ho ha tingut a la mà... però mai no ha estat trobat fins ara. Podeu provar-ho i si més no gaudireu de un paisatge preciós.



     

 

LLIBRES SOBRE TOLORIU
Escut de Toloriu